5 enkle tips til gode feriebilder

Skrevet av Tove Virata Bråthen Foto: Ida Kristin Vollum - 24. juni 2017 - Kategori: Fototips

5 enkle tips til gode feriebilder

I denne bloggen gir vi deg fem enkle tips som kan bidra til at du kommer hjem med spennende bilder fra ferien din og at det rett og slett blir morsommere å ta bilder.

1. Bruk det myke lyset!

På sommeren står sola høyt på himmelen store deler av døgnet. I bilder som tas når sola står høyt får vi et kontrastfylt, kaldt, hardt og ofte vanskelig fotolys. Kameraet klarer ikke å lese lyset på samme måte som øynene våre, og når det er sterke kontraster mellom lys å skygge får vi partier i bildet som blir veldig mørke og andre partier som blir veldig lyse, det blir fort svart i skyggepartiene og utbrent i de lyse partiene.

Derfor er morgenlyset, lyset før solnedgang og i solnedgang et mye bedre lys å fotografere i. Ta bilder på ulike tider på døgnet, sammenlign dem og se på utfordringene det kontrastfylte lyset gir. Paradokset er at den tiden på året det tas flest bilder er med stor sannsynlighet sommeren og midt på dagen, den tiden hvor lyset er vanskeligst.

Og du, om du skal ta solnedgangsbilder, ikke bare dokumenter sola, finn spennende motiver i forgrunn og bruk heller lyset som en kulisse i stedet for å bare dokumentere det!

Bla gjennom eksemplene for å se bilder med mykt og varmt morgen- eller kveldslys.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2. Våg å gå tettere på!

Eksperimenter med å gå noen skritt nærmere motivet ditt enn du pleier. Dette kan gjøre en stor forskjell på kvaliteten. Alternativet til å gå nærmere er å zoome, men ofte er en kombinasjon det beste. Vær forsiktig med å zoome for mye på mobilen, da det egentlig er å beskjære bildet.

Lek også med detaljer ved å gå ekstra tett på motiver. Da kan du oppdage en helt ny verden og ta bilder som skaper nysgjerrighet fordi du viser ting som vi kanskje ikke så lett legger merke til.

Det å gå tettere på motivene kan også bidra til rydde vekk rot og kaos, slik at bildet blir roligere.

Bla gjennom eksemplene for å se bilder hvor Ida har gått tett på eller lekt med detaljer.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

3. Tenk nye vinkler!

Normalperspektivet er å ta bilder rett fram i øyehøyde. Der skjer det ikke så mye utover det vi normalt sett ser. Begynn å leke med vinklingene du har når du tar bilder. Tenk at du kan ta bilder ovenfra, nedenfra, på skrå, fra siden og bruk elementer i omgivelsene dine for å vise motivet på en annerledes og kreativ måte.

Bla gjennom eksemplene for å se hva vi mener.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

4. Skap dybde!

Eksperimenter med å få dybde inn i bildene dine. Dybde skaper mer spennende og dynamiske bilder. For å gjøre dette kan du f.eks bruke diagonale linjer som leder innover i bildet, eller du kan sørge for å skape lag på lag innover i bildet. Sistnevnte kan du gjøre gjennom å ha forgrunn og bakgrunn i bildet, eller enda flere nivåer.

Bla gjennom eksemplene for å se bilder med god dybdefølelse.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

5. Fortell historier!

Bilder blir først og fremst spennende når du klarer å skape historier i bildene i stedet for å bare avbilde/knipse et motiv eller en situasjon. Tenk gjennom hva du vil formidle og hvordan du kan bruke omgivelser, detaljer, elementer og øyeblikket til å formidle det på en måte som fører oss inn i den historien du vil formidle. Noen av tipsene du allerede har fått vil også bidra til dette, blant annet ved å gå tettere på kan du utelate uviktige ting og komme tett på den historien du egentlig vil fortelle.

Bla gjennom eksemplene og kjenn på om du ledes inn i en historie og sjekk hva det er med bildet som eventuelt gir deg denne følelsen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Var disse tipsene nyttige? Skriv gjerne til oss i kommentarfeltet. Og del det gjerne med andre som kan finne det nyttig. Lykke til med feriebildene og ha en riktig god sommer!Har du lyst å lære mer om disse og andre viktige fotoprinsipper, som er helt uavhengig av hvilket type kamera du bruker? Sjekk ut vårt nettkurs som vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på, ved å klikke på knappen nedenfor.

Dette kurset var superlærerikt, med masse gode ting som man ikke alltid kommer på hvis man skal ut å ta bilder. Kjekt å få oppgaver som man kan øve på. Jeg har lært veldig mye selv om jeg har tatt et kurs før, og synes dette var det beste. Jeg har kost meg med kurset og anbefaler det på det sterkeste!

Linda Gissberg

Stikkord: ferie, fototips, lys, perpektiv,


Vestfoto AS - Sevlandsvegen 80, 4275 Sævelandsvik | T: 905 45 559 | post@vestfoto.no

© Alle fotografier og tekster på dette nettstedet er beskyttet etter åndsverkloven - Nettsiden driftes av: ZOCIAL

Gå til facebook siden vår Personvern