Lek deg med julemotiver

Skrevet av Tove Virata Bråthen Foto: Ida Kristin Vollum - 14. desember 2017 - Kategori: Fototips

Lek deg med julemotiver

I jula er det mange spennende motiver å leke seg med, ikke minst på grunn av alle de fine lysene vi dekorerer med og stemningen dette gir. All pynten vi bruker gir deg masse muligheter for å boltre deg med detaljer. Og vil du ta bilder utendørs? Hvorfor ikke slå deg litt løs i julegatene.

1. Uskarpe lys

En veldig fin stemningsskaper i julebildene er lys som er uskarpe. Om du jobber med liten dybdeskarphet og lyskilder befinner seg i den delen av bildet som er uskarpe, vil lysene bli til fine sirkler. Dette er aller enklest å få til om du jobber tett på med motiver i forgrunn og det er litt avstand til lysene bak. Det er faktisk også mulig å få til med mobilen om du går tett nok på motivet i forgrunn og setter fokus der.

Bla gjennom eksemplene for å se bilder hvor Ida har lekt med lyssirkler

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2. Pakkedetaljer

Pakker med bånd og andre fine detaljer er gøy å boltre seg i med kameraet. Også her er liten dybdeskarphet et poeng fordi vi gjerne vil at noe i bildet skal framheves ved å skarpt, og noe annet uskarpt. Her kan du også eksperimentere med makroobjektiv om du ønsker det, og komme enda tettere på. Lek gjerne med pakkedetaljer også når gavene deles ut, slik at du får med hender som gir og hender som pakker opp. Når det gjelder mobilkamera er også her hemmeligheten å gå veldig tett på om du ønsker at noe av bildet skal duses ned ved å bli uskarpt.

Bla gjennom eksemplene for å se hvordan vi har lekt oss med pakkedetaljer, de rektangulære har Ida tatt med speilreflekskamera, mens de kvadratiske er tatt med mobil av Tove.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

3. Julepynt

For deg som er glad i ta bilder av detaljer er det vel nesten overflødig å si at julepynten gir masse muligheter for kreativ lek med kameraet. Her kan du for eksempel forsvinne inn i nisseverden og skape små historier ut av det. Juletreet med sine lys og kuler gir også spennende muligheter. Og også når det gjelder julepynten kan det være spennende å jobbe med makroobjektiv. Og samme prinsippet gjelder for mobil her, som under det forrige tipset.

Bla gjennom Idas eksempler for å se hva vi mener.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

4. Julegatene

Vil du ta turen ut for å boltre deg i julemotiver er det bare å finne veien til julegatene som er pyntet med fine lys og annen julepynt. Husk at det også her er fint å leke med dybdeskarpheten. Pass på at du varierer mellom oversiktsmotiver og det å gå tettere på detaljer med gaten som kulisse.

I bildene nedenfor tar Ida deg med til mange julegater rundt omrking i Norges land. Som du vil ser er en del av disse bildene tatt i blåtimen, noe som krever stativ og at du behersker de tekniske innstillingene. Om du ikke gjør det, håper vi likevel de er til inspirasjon, og om du skulle få lyst å lære mer om dette er du selvsagt velkommen på kurs i blåtimefotografering.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Du la sikkert merke til at vi ikke fokuserte så mye på folk og de typiske middags- og familiebildene i dette innlegget. Det er rett og slett fordi vi ville vise litt andre type motiver du kan leke med i desember. Men vi vil gjerne komme med en liten påminnelse når det gjelder innebilder i julen. Husk at hvitbalanse er et godt hjelpemiddel om du ikke ønsker å bruke blits og du opplever at bildene får et fargestikk, oftest gult eller rødlig når du tar bilder inne. Sjekk ut alternativene du har på WB-innstillingen (hvitbalanse), ta prøvebilder og se hvilket WB-ikon som fungerer best i det lyset du befinner deg. Og til slutt, husk at om du ikke vil bruke blits er det lurt å sjekke ISO-innstillingen. Jobb på en så høy ISO at du unngår å få bevegelse i bildene dine.

Var disse tipsene nyttige? Skriv gjerne til oss i kommentarfeltet. Og del dette gjerne med andre som kan finne det nyttig. Lykke til med julebildene og ha en riktig god jul!


Har du lyst å lære mer om fotografering? Sjekk ut vårt kurs som vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på, ved å klikke på knappen nedenfor.

Tusen takk for en fantastisk helg med masse inspirasjon og aha-opplevelser. Nå skal det nok bli fart på fotograferingen! – Siv Skretting

Stikkord: detaljer, fotolys, fototips, jul, lys,


Vestfoto AS - Sevlandsvegen 80, 4275 Sævelandsvik | T: 905 45 559 | post@vestfoto.no

© Alle fotografier og tekster på dette nettstedet er beskyttet etter åndsverkloven - Nettsiden driftes av: ZOCIAL

Gå til facebook siden vår Personvern